Tannreparasjon

Fylling - krone

Hull (karies) i en tann er syreangrep på tannens emalje (ytterflate).
Dersom hullet er på en tann over tid uten å bli reparert, kan det lett bli større . Det er derfor viktig med et tannlegebesøk, hvis du merker at tannen er ujevn, iser eller er ubehagelig. Det kan tyde på et kariesangrep som du bør restaurere, før hullet når tannens indre: Nerven. Da må tannen rotfylles før den repareres. Av og til ønsker man å bytte fyllinger av estetiske årsaker. En lys, tannfarget fylling er penere enn en mørk amalgamfylling.
Både tenner og tidligere fyllinger slites med tiden. En fylling varer ikke evig. Slitasjen er avhengig av miljøet i munnen. Det varierer mye i forhold til renhold, medikamentbruk, sykdommer og saliva (spytt).
MULIGHETENE FOR REPARASJONER ER ALLTID TIL STEDE.

Restaurering av hull i tennene:

Komposittfylling, er tannfarget plastmateriale som benyttes i fortenner, når skaden er liten og i mellomstore hull i jeksler.

  1. Krone, lages når større deler av en tann er ødelagt og det er lite tannsubstans igjen. Store fyllinger kan lett ha usikker holdbarhet. En krone tres som en hette over resttannen. Den lages med en sterk indre kjerne i metall (gullegering), og flere lag med porselen brennes utenpå for å tilpasse kronen i form og farge til dine andre tenner, og oppnå god styrke og estetikk.
  2. Porselenskroner, lages gjerne foran i munnen, der kravet til estetikk er vesentlig. Disse er fullkroner i porselen, og man kan oftest ikke se forskjell på egne tenner og din krone. Hver krone lages med høy presisjon, spesielt tilpasset den enkelte pasient.
  3. Gullkroner, er godt egnet ved svært kraftig tyggetrykk langt bak i munnen, der estetikken ikke er avgjørende.
  • Krone, lages når større deler av en tann er ødelagt og det er lite tannsubstans igjen. Store fyllinger kan lett ha usikker holdbarhet. En krone tres som en hette over resttannen. Den lages med en sterk indre kjerne i metall (gullegering), og flere lag med porselen brennes utenpå for å tilpasse kronen i form og farge til dine andre tenner, og oppnå god styrke og estetikk.
  • Porselenskroner, lages gjerne foran i munnen, der kravet til estetikk er vesentlig. Disse er fullkroner i porselen, og man kan oftest ikke se forskjell på egne tenner og din krone. Hver krone lages med høy presisjon, spesielt tilpasset den enkelte pasient.
  • Gullkroner, er godt egnet ved svært kraftig tyggetrykk langt bak i munnen, der estetikken ikke er avgjørende.
  • Poselenskroner laget til fronttenner. Farge og form på tannkronene velges i naturlig samsvar med dine ønsker og tannstatus.